حتماً تا به امروز اصطلاح طراحی سایت را زیاد شنیده اید، اما اگر از شما بپرسند: طراحی سایت یعنی چه؟ به احتمال زیاد جواب شما این است: یعنی طراحی سایت ها! که به صورت کلی پاسخ درست را داده اید. اما واقعاً طراحی سایت به همین سادگی که فکر میکنید نیست.
این حرفه، مجموعه ای از دانشهای متفاوت است که باعث ساخته شدن یک سایت میشود. قطعا متوجه این موضوع شده اید که برخی از سایتها چقدر چشم نواز هستند، برخی از آنها ساده و مینیمال، بعضیها زمان زیادی برای بارگذاری نیاز دارند و بعضی دیگر خیلی سریع بارگذاری میشوند. عوامل زیادی در طراحی یک سایت نقش دارند تا آن را به یک سایت خوب و در واقع سریع و امروزی تبدیل کنند، که در ادامه به آنها میپردازیم.

از تاریخچه طراحی سایت چه میدانید؟
طراحی سایت را در زمان بندی، معاصر میدانند؛ چرا که اینترنت یک اختراع نوپا و جوان به حساب میآید. طراحی سایت را میتوان با طراحی گرافیک، هنرهای چند رسانهای و یا رابطهای کاربری مرتبط دانست، اما مناسب ترین زمینهای که با این دانش مرتبط است، همین مقوله تکنولوژی است. به طور خلاصه، شروع طراحی سایت از سال ۱۹۸۹ بود. اما در آن زمان فقط فایل های متنی بودند که توسط مرورگر های تک بعدی قابل خواندن بودند. کمی بعد در سال ۱۹۹۳ مارک اندرسون و اریک بینا، مرورگر موزاییک (Mosaic Browser) را ساختند. نه خبری از عکس در صفحههای اینترنتی بود و نه موزیک و یا حتی رنگ بندی. یک سال بعد، کمپانی موزاییک، نام نت اسکیپ (Netscape) را به خود گرفت. نت اسکیپ توانست کدهای HTML خود را ارتقا دهد و دیگر پایبند به استانداردهای سابق نباشد. Netscape 1.1 کد هایی برای تغییر رنگ زمینه و فونت ها ایجاد کرد. در سالهای ۱۹۹۶ تا ۱۹۹۹ جنگ مرورگرها رخ داد. مایکروسافت وارد رقابت شد، کدهای Java و HTMLهای دینامیک ساخته شدند و در نهایت تمام این اتفاقات باعث بسیاری از خلاقیت های امروزی شد.

از سیستم WYSIWYG پیروی میکند، استفاده میکنند. روش WYSIWYG (What You See, Is What You Get) در واقع همان خروجی نهایی، که معمولاً پرینت است را به شما ارائه میکند. درست مانند برنامه فتوشاپ یا Microsoft Word. این نوع ویرایشگر ها رابط بصری برای طراحی وب سایتها را میسازند و کدهای HTML و CSS را به صورت خودکار ارائه میدهند و دیگر نیازی به نوشتن این کدها به صورت دستی نیست.
روش دیگر برای طراحی سایت، استفاده از سیستم مدیریت محتوا مثل وردپرس (WordPress) یا Joomla است. این سرویس ها، قالبهای مختلف وب سایت را به شما ارائه میدهند، که می توانید از آنها برای راه اندازی یک سایت استفاده کنید. طراحان میتوانند بعدا به ویرایش محتوا و شخصی سازی طرح کلی سایت بپردازند. با اینکه HTML و CSS برای ظاهر و طراحی سایتها استفاده میشوند، عکسها باید جداگانه بر روی سایت قرار بگیرند. به همین علت گرافیک و طراحی سایت مکمل یکدیگر هستند؛ چرا که طراحان گرافیک عکس ها را برای استفاده در سایت آماده میکنند. بعضی از برنامههای گرافیکی این موضوع را نیز راحتتر کرده اند. مثلاً در فتوشاپ گزینه Save for Web… وجود دارد، که عکس را برای استفاده در وب سایت ذخیره میکند.

طراحی سایت در ایران
اینترنت در ایران به صورت رسمی در سال ۱۹۹۳ (1372) به منظور استفاده در دانشگاه ها راه اندازی شد. چند سال پس از آن زمان، فعالیتهای طراحی سایت در ایران نیز آغاز شد. شرکتهای طراحی سایت به وجود آمدند و رقابت بین آن ها شکل گرفت.